Beweging

Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezond leven. Het is belangrijk om voldoende beweging te krijgen om gezond en fit te blijven. Beweging helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien kan het je helpen om je energie en stemming te verbeteren.

Gezondheidsvoordelen van bewegen

De voordelen van voldoende beweging zijn talrijk. Beweging helpt om je gewicht onder controle te houden, je hart- en longfunctie te verbeteren, je botten en spieren te versterken en je energie en stemming te verbeteren. Het kan ook helpen om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je risico op bepaalde ziektes te verlagen. Het is echter ook belangrijk om te weten dat te weinig beweging ook gevolgen kan hebben.

Gevolgen van te weinig beweging
 • hart- en vaatziekten
 • diabetes type 2
 • hoge bloeddruk en 
 • beroerte
 • bepaalde vormen van kanker
 • depressie en angststoornissen 
 • verminderde spierkracht en botdichtheid, wat kan leiden tot botbreuken.
 • verminderde flexibiliteit en balans, tot valpartijen
 • verminderde immuniteit, tot infecties.
 • verminderde energie en vermoeidheid.
Beweegrichtlijnen

De hoeveelheid beweging die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en gezondheid. Volwassenen moeten minstens 150 minuten matig intensieve of 75 minuten intensieve activiteiten per week doen. Kinderen en jongeren tussen de 6 en 17 jaar oud moeten minstens 60 minuten matig intensieve of 30 minuten intensieve activiteiten per dag doen.

Laagdrempelige vormen van beweging

Er zijn veel manieren waarop je beweging kunt krijgen, zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, en fitness zijn laagdrempelige manieren om je lichaam aan het werk te zetten. Maar ook activiteiten zoals, tuinieren, huishoudelijke klusjes doen, yoga, dansen of zelfs gewoon een stukje lopen. Al deze activiteiten kunnen helpen om je gezondheid te verbeteren en je risico op bepaalde ziektes te verlagen.

Wat is aerobe en anaerobe training?

Aerobe training is een vorm van lichaamsbeweging waarbij het lichaam gedurende langere tijd energie verbruikt. Het is een goede manier om je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Aerobe training kan bestaan uit wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. Anaerobe training is een kortdurende, intensieve vorm van lichaamsbeweging waarbij het lichaam in korte tijd veel energie verbruikt. Het is een goede manier om je spieren te versterken en je kracht te verbeteren. Anaerobe training kan bestaan uit sprinten, gewichtheffen, krachttraining of intervaltraining.

Conclusie

Als je voldoende beweging krijgt zal je merken dat je energie en stemming verbeteren, je gewicht onder controle blijft en je risico op bepaalde ziektes vermindert. Beweging is een essentieel onderdeel van een gezond leven. Door voldoende beweging en een gezond dieet te combineren, kun je je gezondheid verbeteren en je risico op bepaalde ziektes verminderen.

Meest gestelde vragen over beweging

De beste manier om te bewegen is door regelmatig gematigd intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en dansen.

Beweging is belangrijk omdat het ons helpt gezond te blijven, onze spierkracht en uithoudingsvermogen verbetert, ons energieker maakt en ons helpt gewicht te verliezen.

Het is aan te raden om minimaal 150 minuten per week gematigd intensief te bewegen. Het is ook belangrijk om twee keer per week kracht- en weerstandstraining te doen.

Beweging kan helpen bij het verminderen van het risico op een aantal chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Beweging helpt ook bij het verbeteren van de stemming, het verhogen van de energie en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.

 • Verhoogd risico op chronische ziekten, zoals hart en vaatziekten, diabetes, beroerte en kanker.
 • Verhoogd risico op overgewicht en obesitas.
 • Verminderde spierkracht en spiermassa
 • Verminderde botdichtheid en verhoogd risico op botontkalking
 • Verminderde flexibiliteit en coördinatie
 • Verminderd uithoudingsvermogen
 • Verminderde mentale gezondheid, waaronder depressie, angst en stress
 • Verminderde kwaliteit van leven

Hoewel beweging goed voor je is, is het mogelijk om te veel te bewegen. Als je meer dan 4 uur per dag beweegt, kan dit leiden tot vermoeidheid, overtraining en blessures.

Probeer jezelf te belonen voor het bereiken van je fitnessdoelen, zoals een massage of een dagje uit. Plan ook regelmatige activiteiten met vrienden om je meer gemotiveerd te voelen om te bewegen.

Er zijn veel oefeningen die je kunt doen terwijl je in je kantoor zit. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van kniebuigingen, de schouder- en nekspieren stretchen, je benen optillen, je tenen optillen, of het doen van een paar squats.

Wist je dat?

Gezonde voeding belangrijk is voor lichaamsbeweging omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft om goed te functioneren?

Als je een tekort hebt aan voedingsstoffen, kan je lichaam niet de energie leveren die nodig is om goed te presteren.

Gezonde voeding biedt ook voedingsstoffen die helpen bij het herstellen van spieren na een intensieve training.

Bekijk ons aanbod en begin vandaag nog met gezond en gevarieerd eten om jouw energieniveau en sportprestaties te verbeteren!