Mensen om je heen

Voeding en bewegen, iedereen begrijpt dat dat van belang is voor een goede gezondheid en een goede leefstijl. Maar waar minder aandacht voor is, zijn sociale contacten. Uit onderzoek is gebleken dat een gebrek aan sociale contacten en eenzaamheid ziekmakend, en daarmee dodelijk kan zijn. Reden genoeg om dit onderwerp serieuze aandacht te geven.

Wat is dat? Sociaal contact?

Sociaal contact is het hebben van verbindingen, interacties en relaties met anderen. Het betekent dat mensen met elkaar communiceren, samen samenwerken, samen plezier maken en samen steun en ondersteuning bieden.

Wat is het belang van het hebben van sociale contacten?

Het hebben van sociale contacten is belangrijk omdat het ons in staat stelt om liefde, steun en empathie te ontvangen. Sociale contacten bieden ons ook een kans om onszelf te uiten, onze mening te delen en te leren van anderen. Ook kunnen sociale contacten een bron van plezier en vreugde zijn. Sociale contacten helpen ons ook om onze mentale en fysieke gezondheid te bevorderen. Ze kunnen ons ook helpen om onze stress en angst te verlichten, wat helpt om een ​​gezond leven te leiden.

Wat als je geen sociale achterban hebt?

Het leven zonder sociale contacten kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Het kan ook leiden tot problemen met mentale gezondheid, zoals depressie, angst en stress. Mensen met weinig of geen sociale contacten zijn ook meer vatbaar voor het ontwikkelen van fysieke aandoeningen, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bovendien hebben mensen die geen sociale contacten hebben meer kans op het ontwikkelen van problemen met verslaving en kunnen ze een gebrek aan motivatie hebben om hun leven te verbeteren.

Wat kun jij doen voor iemand die eenzaam is?

 1. Plan regelmatig afspraken met de persoon: plan een leuk uitstapje, een picknick, een wandeling in de natuur of een andere activiteit waar jullie beide van kunnen genieten.
 2. Neem de tijd om de persoon te luisteren: je kunt een luisterend oor bieden en naar de persoon luisteren als hij of zij over moeilijke momenten of gevoelens spreekt.
 3. Wees een steunpilaar: biedt steun en begrip aan de persoon in moeilijke tijden.
 4. Laat de persoon er niet alleen voor staan: bied de persoon de mogelijkheid om met anderen in contact te komen.
 5. Stel vragen: als je merkt dat de persoon eenzaam is, stel dan vragen over wat hij of zij leuk vindt of waarover hij of zij wil praten.
 6. Wees positief: geef de persoon positieve feedback en laat hem of haar weten dat je er voor hen bent.

Wat kun je doen als je zelf eenzaam bent?

 1. Blijf in contact met vrienden en familie. Probeer je sociale netwerk te vergroten door nieuwe mensen te ontmoeten.
 2. Doe iets wat je leuk vindt, zoals sporten, muziek maken, schilderen, lezen, etc.
 3. Ga vrijwilligerswerk doen. Het is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je kunt iemand anders helpen.
 4. Ga naar een gespreksgroep of een andere activiteit waar je mensen kunt ontmoeten met dezelfde interesses als jij.
 5. Probeer je tijd nuttig te besteden door iets te leren of een nieuw project op te starten.
 6. Plan dagelijks iets om naar uit te kijken. Dit kan een korte wandeling, een bezoek aan een museum of een kopje koffie met een vriend zijn.
 7. Praat met anderen over je gevoelens. Praten kan helpen de eenzaamheid te verlichten en je kunt steun vinden bij anderen.

 

Hopelijk heeft dit jou bewust heeft gemaakt van de belangrijkheid van sociale contacten, zowel voor mensen die een gebrek aan sociale contacten ervaren als voor degenen die gelukkig genoeg zijn om een netwerk van sociale contacten te hebben. We hebben gezien dat het hebben van goede sociale contacten ons helpt om ons gelukkiger en gezonder te voelen, dus laten we ons best doen om deze contacten te onderhouden en de eenzaamheid te verminderen.

Wil je hier meer over lezen? Lees hier dan verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.