Mindset; Je bent wat je denkt.

Je bent wat je denkt, wat betekent dat? Dit betekent dat het gedrag en de resultaten die je bereikt, afhangen van wat je denkt. Als je bijvoorbeeld negatieve dingen denkt, zullen je gedragingen ook in een negatieve richting leiden. Aan de andere kant, als je positief denkt, zal dit een positief effect hebben op je gedrag en je resultaten.

Wat is mindset?

Mindset is een psychologisch concept dat betrekking heeft op hoe iemands denken, houding en gedachten bepalen hoe hij of zij zich voelt en reageert op verschillende situaties. Het kan ook worden gedefinieerd als de manier waarop iemand denkt over zichzelf, anderen, situaties of gebeurtenissen. Een persoon met een positieve mindset heeft een optimistische houding die hem of haar helpt om uitdagingen te overwinnen en doelen te bereiken.

Soorten

Er zijn twee soorten mindset: een fixed mindset en een growth mindset. 

Mensen met een fixed mindset denken dat je kwaliteiten en talenten niet kunnen veranderen. Je bent geboren met bepaalde vaardigheden, dus je moet ermee leven. Je bent geneigd om te denken dat moeilijke situaties niet te overwinnen zijn en je bent gemakkelijk ontmoedigd als het gaat om uitdagingen.

Mensen met een growth mindset geloven dat je kwaliteiten en talenten kunnen veranderen. Je bent bereid om buiten je comfortzone te gaan en uitdagingen aan te gaan om jezelf te verbeteren. Je blijft positief over de resultaten van je inspanningen en je bent geneigd om feedback op te zoeken om je vaardigheden te verfijnen.

Hoe leer je jezelf een goede mindset aan?

 1. Stel jezelf realistische doelen: stel jezelf kleine, haalbare doelen die je zelfverzekerdheid en motivatie helpen vergroten. 
 2. Verplaats je focus: richt je aandacht op wat je wilt en niet op wat je niet wilt. Concentreer je op oplossingen in plaats van problemen.
 3. Onderzoek je gedachten: bekijk je innerlijke dialoog door de lens van vriendelijkheid en positiviteit. Wees mild voor jezelf en verander negatieve overtuigingen. 
 4. Blijf ontwikkelen: leer nieuwe vaardigheden en vergroot je kennis. Je kan hiermee je zelfvertrouwen en motivatie versterken. 
 5. Omring je met steun: zoek mensen om je heen die je kunnen inspireren en je kunnen helpen je doelen te bereiken.

Mijn doelen halen

 1. Stel realistische doelen – Zet je doelen niet te hoog, zodat je de stappen kunt maken om ze te bereiken.
 2. Maak een plan – Breng in kaart welke stappen je moet ondernemen om je doel te bereiken.
 3. Focus op wat je wilt bereiken – Concentreer je op de gewenste resultaten en blijf daarop gericht.
 4. Visualiseer je doelen – Stel je voor hoe het eruit zal zien als je je doel hebt bereikt.
 5. Sta sterker in je schoenen – Laat je niet afleiden door negatieve gedachten.
 6. Blijf flexibel – Wees bereid om aanpassingen te maken aan je plan als dat nodig is.
 7. Onderneem actie – Neem iedere dag stappen om je doel te bereiken.
 8. Vier overwinningen – Geef jezelf credit wanneer je ook maar een klein beetje vooruitgang boekt.

Waarom is een goede mindset belangrijk? 

Een goede mindset is essentieel voor een gezonde leefstijl omdat het je helpt om positief en realistisch te denken. Met een gezonde mindset kun je jezelf motiveren om betere keuzes te maken en meer verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid. Het helpt je ook om beter om te gaan met stress, problemen aan te pakken en je doelen te bereiken. Een goede mindset creëert een stevige basis voor een gezonde levensstijl.

Wil je meer weten over mindset? Lees hier meer over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.