Mindset

Mindset, een pijler van leefstijl

Mindset is een term die vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar een persoonlijke houding, denkwijze of manier van denken. Het is een manier waarop mensen denken over zichzelf, hun omgeving en hun toekomst. De juiste mindset inzetten is een krachtige tool die je kan helpen om je leven te verbeteren en je doelen te bereiken. 

Grofweg zijn er twee soorten mindset; een groeimindset en een vaste mindset.

Groeimindset

Een groeimindset is een manier van denken waarbij je gelooft dat je vaardigheden en kennis kunnen groeien door middel van inspanning, feedback en oefening. Het is een manier van denken die je helpt om je doelen te bereiken en je potentieel te verwezenlijken.

Voorbeelden van een groeimindset:

 • Een student die door te leren, te oefenen en het afnemen van toetsen een taal leert. 
 • Een atleet die blijft trainen voor de wedstrijd die hij of zij wil winnen.
 • Een ondernemer die zijn bedrijf wil laten groeien en daar de benodigde stappen voor zet om dat te laten slagen. 

Gevolgen van een groeimindset

Met een groei mindset kun je je dromen waarmaken. Het leidt tot meer zelfvertrouwen, motivatie, creativiteit en leervermogen. En dat leidt weer tot betere prestaties, innovatie, succes, voldoening en flexibiliteit. Door hard te werken, feedback te krijgen en veel te oefenen, kunnen we onze vaardigheden en kennis verbeteren en ons volle potentieel verwezenlijken.

Vaste mindset

Een vaste mindset is een manier van denken waarbij mensen denken dat hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden niet veranderbaar zijn. Het is een manier van denken die mensen ervan weerhoudt om te groeien en te veranderen. Het beperkt mensen in hun groei en verhindert dat ze hun volle potentieel bereiken. Omdat mensen met een vaste mindset denken dat hun vaardigheden en kwaliteiten niet veranderbaar zijn, zullen ze geen moeite doen om te leren en te groeien. Dit betekent dat ze nooit hun volle potentieel zullen bereiken. 

Voorbeelden van een vaste mindset:

 • Iemand die niet gaat voor die droombaan omdat ze bang zijn niet goed genoeg te zijn. 
 • Degene die bij voorbaat niet begint aan een nieuwe hobby omdat ze denken er geen talent voor te hebben. 
 • Mensen die geen feedback accepteren omdat ze zich al perfect wanen hebben een vaste mindset.

Gevolgen vaste mindset

Een vaste mindset leidt tot een gebrek aan motivatie en een gebrek aan zelfvertrouwen. Deze mensen zijn niet gemotiveerd om te leren en te groeien. Door een gebrek aan zelfvertrouwen denken ze dat ze nooit goed zullen zijn in iets. Zo ontstaat een negatief denkpatroon die je enorm beperkt in het ontwikkelen van je vaardigheden, kwaliteiten en het opbouwen van een bevredigend leven.

Ontwikkelen van een groeimindset.

Als mens kunnen we leren en ontwikkelen. Een groei mindset kun je dus ook ontwikkelen. Een paar gouden regels:

 1. Vraag om feedback en pas zelfreflectie toe.
 2. Accepteren dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces.
 3. Durf risico’s te nemen en uit je comfortzone stappen.
 4. Zie uitdagingen als kansen om te leren en te groeien.
 5. Focus op wat je kunt doen om je doelen te bereiken, in plaats van op wat je niet kunt.
 6. Problemen als kansen zien.
 7. Zoek naar nieuwe manieren om je doelen te bereiken.
 8. Blijf altijd proberen, zelfs als je een paar keer faalt.
 9. Blijf geloven in je eigen kunnen en mogelijkheden.
 10. Blijf investeren in je eigen ontwikkeling.

Conclusie 

Een groeimindset is een manier van denken die je helpt om je doelen te bereiken en je volle potentieel te verwezenlijken. Het is een positieve manier van denken die je helpt om je vaardigheden en kennis te verbeteren en je motivatie, zelfvertrouwen, creativiteit en leervermogen te vergroten. Met de juiste tools en technieken kan je een groeimindset ontwikkelen en zo je volle potentieel bereiken.

Meest gestelde vragen over mindset

Een mindset is een manier van denken die bepaalt hoe je omgaat met uitdagingen en gebeurtenissen. Een goede mindset helpt je om te leren, te groeien en te slagen.

Om je mindset te verbeteren, moet je eerst je eigen gedachten bewust maken. Zorg ervoor dat je je focust op wat je wel kunt en wat je wel hebt in plaats van wat je niet kunt of wat je niet hebt.

Een positieve mindset is een manier van denken die je helpt om meer positieve resultaten in je leven te bereiken. Het is een manier van denken die je helpt om je doelen te bereiken en je te concentreren op wat je wilt bereiken in plaats van wat je niet wilt.

Een positieve mindset betekent dat je open staat voor positieve ervaringen, leert van fouten en uitdagingen ziet als kansen. Een negatieve mindset is gebaseerd op angst en beperkingen, waardoor je je kansen beperkt.

De beste manier om een positieve mindset te ontwikkelen is door je te concentreren op wat je wilt bereiken in plaats van op wat je niet wilt. Ga ook elke dag bewust met positief denken aan de slag. Probeer ook om je gedachten te beheersen en te leren van je fouten.

De voordelen van een positieve mindset zijn: meer succes in je leven, meer energie, meer motivatie, meer zelfvertrouwen, en meer levensvreugde.

Wist je dat?

Gezonde voeding kan helpen om je mindset te verbeteren en deze te behouden?

Gezonde voeding:

 • Helpt je hersenen om goed te functioneren
 • Laat je energieker te voelen
 • Versterkt je concentratie
 • Verbeterd je stemming

Het helpt je geestelijke gezondheid en stemming te verbeteren.

Heb jij moeite met het samenstellen van een gezond en voedzaam voedingspatroon?

Bekijk hier dan ons aanbod en zie hoe we je daarbij kunnen helpen.