Wandelen; Gezondheidsvoordelen voor iedereen

Wandelen is een van de meest populaire en laagdrempelige vormen van lichaamsbeweging. Het is een eenvoudige manier om je gezondheid te verbeteren. Met enkel goed zittende schoenen kan je al op pad. Ook is het een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden en familie. Er zijn tal van voordelen verbonden aan het wandelen: deze zijn hieronder opgesomd.

Hart

Door te lopen wordt er meer bloed naar het hart gepompt, wat gunstig is voor je hart en de bloedsomloop. De extra bloedtoevoer vermindert namelijk de hoge bloeddruk, verhoogt uw HDL-cholesterol (goede cholesterol) en vermindert triglyceriden (slechte vetten). En gaat daarmee dus een te hoog cholesterol tegen. Wandelen helpt ook bij het beheersen van lichaamsgewicht waardoor de druk op het hart vermindert. Bij wandelen worden er verschillende spieren aangespannen die zorgen voor een betere bloedsomloop.

Gewicht

Wandelen helpt je ervoor te zorgen dat je gewicht op een gezond niveau blijft. Een voordeel hiervan is dat je je spieren versterkt. Als je stevig loopt, verbetert de intensiteit en de uithoudingsvermogen waardoor spierweefselverlies wordt voorkomen of zelfs vertraagd. Je zult ook voelen dat je bloedcirculatie verbetert, waardoor meer voedingsstoffen en zuurstof naar je weefsels worden getransporteerd. Niet alleen helpt een wandeling je dus om gewicht te verliezen, maar ook vet te verbranden. Door wandelen wordt er ook veel energie verbruikt, wat ook betekent dat je vetreserves gebruikt worden om energie voor de wandeltocht te leveren. Dit betekent dat als je regelmatig wandelt, je vet gaat verbranden en zo je gewicht gaat verlagen..

Botten en spieren

Wandelen bevordert goede botgezondheid. Tijdens wandelen levert de zwaartekracht een kleine weerstand waardoor de spieren zwaarder worden en dat zorgt ervoor dat je botten en spieren sterker worden. Wandelen vermindert ook het risico op osteoporose omdat het het mineralengehalte in de botten verbetert. Verhoogde fysieke activiteit heeft ook een positief effect op uw botdichtheid. Bovendien verlicht wandelen spierpijn en spanningen en verbetert het de algehele flexibiliteit. Het helpt bij het verhogen van het uithoudingsvermogen en helpt bij het verminderen van het risico op blessures, omdat het je spieren en gewrichten soepeler maakt.

Geestelijke gezondheid

Wandelen heeft aanzienlijke voordelen voor je geestelijke gezondheid. Helpt het je stressniveau te verlagen door een toename van positieve hormonen zoals endorfine, dopamine en serotonine. Het vermindert daarnaast je angst, vergroot je mentale weerbaarheid en verlicht mentale vermoeidheid. Zulke activiteiten versterken de geest en helpen de hersenen bij het verwerken van informatie. Bovendien helpt het je concentratievermogen en alertheid te vergroten.

Voordelen voor je algehele gezondheid

Wandelen is een geweldige manier om je algehele gezondheid te verbeteren. Het verbetert je immuunsysteem, vermindert je risico op bepaalde ziekten en helpt je om je energieniveau te verhogen. Ook helpt het bij het verbeteren van je slaap en het verminderen van je risico op depressie.

Conclusie

Lopen is een geweldige manier om je gezondheid te verbeteren. Het verbetert je hartfunctie, helpt je gewicht te verliezen, versterkt je botten en spieren, vermindert stress en angst, en verbetert algehele gezondheid. Als je op zoek bent naar een manier om je gezondheid te verbeteren, dan is wandelen een geweldige optie. Dus neem de tijd om te wandelen en geniet van de voordelen die het je kan bieden.

 

Met LeefstijlVitaal wandelen we 2x keer per week! Wil je vrijblijvend een keer mee? Stuur dat een berichtje via het contactformulier.

Wil je meer lezen over beweging? Klik dan hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.